Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Φερνάντο Σάντος: «Πιστεύω στις ικανότητες των παικτών μου»




Ο Φερνάντο Σάντος πιστεύει στην ικανότητα και την ποιότητα των παικτών της Εθνικής οι οποίοι είναι έτοιμοι να πάρουν τη νίκη για να ξεκινήσουν με το δεξί στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2014 με αντίπαλο την Λετονία.

Αναλυτικά όσα είπε ο Φερνάντο Σάντος:

Για το αν υπάρχει σύγκριση με τα αντίστοιχα παιχνίδια για τα προκριματικά του EURO: «Έχουμε έναν καινούριο κύκλο μπροστά μας. Είχαμε αντιμετωπίσει τη Λετονία στα προκριματικά του EURO, εκείνα τα παιχνίδια ήταν δύσκολα, αλλά κοιτάμε μπροστά μας, ξεκινάμε από εδώ το δρόμο για το Μουντιάλ του 2014 κι ελπίζουμε να είμαστε στην Βραζιλία. Ξέρουμε ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, γιατί η Λετονία είναι καλή ομάδα. Δεν υπάρχουν διαφορές από την ομάδα που αντιμετωπίσαμε, αλλά πιστεύουμε στην ομάδα μας, πιστεύουμε ότι είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι να κερδίσουμε, αφού αυτός είναι ο στόχος μας για να ξεκινήσουμε με τον καλύτερο τρόπο το δρόμο μας».

Για το αν έχει παρακολουθήσει την Λετονία και αν η ισοπαλία δεν θα είναι καλό αποτέλεσμα: «Σίγουρα έχουμε παρακολουθήσει τα τελευταία παιχνίδια της Λετονίας, γιατί είναι μέρος της δουλειάς μας να είμαστε προετοιμασμένοι. Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, η ισοπαλία θα είναι κακό αποτέλεσμα για εμάς, γιατί ήρθαμε να κερδίσουμε και δεν σκεφτόμαστε άλλο αποτέλεσμα εκτός από τη νίκη. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα είναι εύκολο παιχνίδι. Η Λετονία είναι καλή ομάδα, την σεβόμαστε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε πολύ τη νίκη».

Για το τι θέλει να έχει και δεν το έχει: «Έχω όλους τους ποδοσφαιριστές προετοιμασμένους, όλη η ομάδα είναι προετοιμασμένη. Πιστεύω στις ικανότητες και την ποιότητά τους και ακόμη ότι βγάζουν περισσότερο πάθος, διάθεση και θέληση όταν φορούν τη φανέλα με το εθνόσημο. Όλες οι προπονήσεις δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε καλό επίπεδο. Κι αυτό με κάνει αισιόδοξο ότι αύριο θα πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα για να ξεκινήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα προκριματικά. Αυτό που θα ήθελα είναι κάτι που θέλουν όλοι οι ομοσπονδιακοί, δηλαδή ότι οι παίκτες δεν έχουν φτάσει σε κατάλληλα επίπεδα ρυθμού αυτή την εποχή. Είχα κάνει, μάλιστα, πρόταση τον Σεπτέμβριο να γίνονται φιλικά και τον Νοέμβριο τα επίσημα, αλλά δεν έγινε δεκτή, οπότε συνεχίζουμε όπως έχουμε».

Για το αν έχει πάρει τις αποφάσεις του για το σχήμα και την ενδεκάδα: «Δεν είμαι ακόμη 100% σίγουρος, αφού θα πρέπει να δούμε και την τελευταία προπόνηση. Ωστόσο είναι γεγονός και φυσιολογικό ότι ο μεγάλος αριθμός των παικτών που θα ξεκινήσουν θα είναι αυτοί που έχουν δοκιμαστεί τον τελευταίο καιρό στις προπονήσεις. Για το σύστημα έχω πει πολλές φορές ότι πιο βασικό είναι η φιλοσοφία και η νοοτροπία. Το σύστημα είναι κάτι στατικό και αυτό που θέλω είναι να δω να βγουν στο γήπεδο αυτά που έχουμε δοκιμάσει στις προπονήσεις».

Για το αν είναι προβληματισμένος για τα κενά στην αμυντική λειτουργία που φάνηκαν στο φιλικό με τη Νορβηγία: «Πράγματι, με τη Νορβηγία η επιθετική λειτουργία ήταν αρκετά καλή και δημιουργήσαμε αρκετά πράγματα. Προσπαθήσαμε να βελτιωθούμε ακόμη περισσότερο σε αυτόν τον τομέα, αλλά δώσαμε και μεγάλο βάρος στην ομαδική αμυντική οργάνωση που δεν ήταν όπως σε προηγούμενα παιχνίδια. Κατά την άποψή μου έγιναν κάποια λάθη που δεν είναι φυσιολογικά, γιατί αφορούν σε τοποθετήσεις κάτι που έχει να κάνει με τη συγκέντρωση. Μιλήσαμε γι αυτό και σε ομιλίες και στην πράξη για να τα διορθώσουμε. Από εκεί και πέρα, περιμένω και ελπίζω ότι αύριο θα είμαστε πολύ καλοί και σε αυτόν τον τομέα».

Για το τι θέλει να δει αύριο, σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι στην Λετονία και το αν οι νίκες επί τέτοιων ομάδων δίνουν προκρίσεις: «Σε εκείνο το παιχνίδι, ξεκινήσαμε άσχημα και είχαμε προβλήματα στο πρώτο μισάωρο που δεν μπορέσαμε να ελέγξουμε το ρυθμό και επιτρέψαμε στον αντίπαλο να πάρει τον έλεγχο στο κέντρο και βρεθήκαμε κομμένοι στα δύο. Μετά αρχίσαμε να ισορροπούμε και στο δεύτερο ημίχρονο είχαμε την πρωτοβουλία κινήσεων. Αυτό που περιμένω είναι να αφήσουμε τα 30 πρώτα λεπτά του προηγούμενου παιχνιδιού εδώ και να δείξουμε σε ολόκληρο το παιχνίδι τα στοιχεία του δεύτερου ημιχρόνου τότε. Για να συμβεί αυτό δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι έχουμε έναν αντίπαλο που θα προσπαθήσει να μας δυσκολέψει και να είμαστε 100% συγκεντρωμένοι σε όλες τις στιγμές του παιχνιδιού και να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε».

Για το τι μπορεί να σημαίνει ότι θεωρούμαστε το φαβορί στον όμιλο: «Θεωρητικά είμαστε φαβορί γιατί με την κατάταξη της FIFA είμαστε σε πιο ψηλή θέση απ' όλες τις υπόλοιπες ομάδες. Αυτό δεν αυξάνει ούτε μειώνει τις ευθύνες, γιατί αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και να είμαστε παρών στο Μουντιάλ. Αν κέρδιζαν τα φαβορί θα ήταν πιο εύκολα πράγματα, αλλά δεν γίνεται πάντα έτσι. Σε κάθε παιχνίδι πρέπει να αποδεικνύουμε στο γήπεδο ότι είμαστε καλή ομάδα και στο τέλος της προκριματικής φάσης να είμαστε πρώτοι στον όμιλο».

Για το αν η απουσία του Καραγκούνη σε επίσημο παιχνίδι είναι αισθητή και το τι σκέφτεται για το μέλλον του: «Είναι αλήθεια ότι από τη στιγμή που ανέλαβα την Ελλάδα, σε όλες τις αποστολές ήταν ο Καραγκούνης, ήταν πολύ σημαντικό κομμάτι της ομάδας που πήγε στο EURO και σίγουρα είναι κάτι που πάνω απ' όλα το άξιζε ο ίδιος. Τρέφω εκτίμηση στον ποδοσφαιριστή Καραγκούνη για τα χαρακτηριστικά που έχει, θέληση, διάθεση και αγάπη για την Εθνική. Δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο που αυτός και ο Ζαγοράκης βρίσκονται στην πρώτη θέση με τα περισσότερα παιχνίδια στην Εθνική.

Δεν μπορώ να πω κάτι για το μέλλον, αφού δεν αποφασίζω εγώ αλλά ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής. Σε κάθε περίπτωση θα σεβαστούμε όποια απόφαση πάρει. Απλώς όπως έχουμε πει πολλές φορές, όταν κάποιος παίκτης δεν έχει ομάδα δεν μπορεί να αποτελέσει μέλος της Εθνικής. Από την άλλη, βέβαια, έχουμε ότι η πόρτα είναι ανοικτή για όλους όσοι έχουν έναν αγωνιστικό ρυθμό και ανταποκρίνονται σε αυτά που θέλω. Και αυτό ισχύει για όλους τους Έλληνες ποδοσφαιριστές.

Αν τελικά δεν τον έχουμε μαζί μας, είναι αυτό που λέμε ότι έτσι είναι το ποδόσφαιρο, ότι φτάνει η στιγμή για κάποιον ποδοσφαιριστή να τελειώσει την καριέρα του. Σε όλο τον κόσμο οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές κάποτε σταματάνε. Αν αυτή είναι η απόφασή του είμαι σίγουρος ότι και ο ίδιος και η Εθνική θα συνεχίσουν το δρόμο τους κι εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προσφέρουμε χαρά. Σίγουρα δεν μιλάμε για κάποιο δράμα ή τραγωδία».

Πηγή: sport24.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου