Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Λίβερπουλ: Σοκάρει το πόρισμα για τα θύματα του Χίλτσμπορο! Δικαίωση για τις οικογένειες, τους οπαδούς και την ομάδα



Εδώ και 20 χρόνια, οι αγγλικές αστυνομικές αρχές και τα μίντια της χώρας προσπαθούσαν να ρίξουν την ευθύνη της τραγωδίας του Χίλσμπορο στους οπαδούς της Λίβερπουλ. Εικοσιτρία χρόνια μετά την αποφράδα εκείνη ημέρα του Απρίλη του 1989, ο Πρωθυπουργός της Αγγλίας, Ντέβιντ Κάμερον ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων για την εις βάρος τους «διπλή αδικία», έπειτα από τις οδυνηρές 'αλήθειες' για παραποίηση στοιχείων και καταθέσεων που αποκαλύφθηκαν από το Hillsborough Independent Panel. Αντίδραση μέσω ανακοίνωσης και από τη Λίβερπουλ.

Όπου «διπλή αδικία» εννοεί αφενός την απώλεια των 96 ανθρώπων λόγω της αδυναμίας του κράτους και της αστυνομίας να προστατέψει τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αφετέρου την προσπάθεια συγκάλυψης των όσων πραγματικά ευθύνονταν για αυτή την τραγωδία.

Η συγγνώμη του Κάμερον ήρθε ως αποτέλεσμα νέων στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αφορούν σε έγγραφα τα οποία αποκαλύφθηκαν από το ειδικά σχεδιασμένο γι αυτή την υπόθεση «Hillsborough Independent Panel». Ο Κάμερον παραδέχθηκε ότι τουλάχιστον 59 από τους 96 νεκρούς θα μπορούσαν να ζήσουν αν τους παρεχόταν άμεσα ιατρική βοήθεια.

«Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα νέα στοιχεία της έρευνας, θεωρώ ως υποχρέωσή μου να ζητήσω ειλικρινή συγγνώμη από τις οικογένειες των 96 θυμάτων για όλα αυτά για τα οποία υπέφεραν τα τελευταία 23 χρόνια. Εκ μέρους της Κυβέρνησης και βεβαίως της χώρας, εκφράζω τη λύπη μου για τη διπλή αδικία που δεν διορθώθηκε παρότι πέρασαν τόσα χρόνια. Είναι ξεκάθαρο ότι πολλά από τα ευρήματα της έρευνας είναι οδυνηρά. Υπάρχουν τρία συγκεκριμένα σημεία. Η αποτυχία των αρχών, η προσπάθεια να πέσουν ευθύνες στους οπαδούς και η αμφιβολία για την αρχική δικαστική έρευνα. Είναι πάντως ξεκάθαρο ότι γι αυτά που συνέβησαν δεν έφεραν ευθύνη οι οπαδοί της Λίβερπουλ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κάμερον και υποσχέθηκε ότι θα γίνει νέα, ακόμα πιο ενδελεχής έρευνα για να λάμψει η αλήθεια.

Οπως, επίσης, δήλωσε ο Τζέιμς Τζόουνς, πρόεδρος του Independent Panel και Επίσκοπος του Λίβερπουλ, «εδώ και περίπου ένα τέταρτο του αιώνα, οι οικογένειες των 96 και οι επιζήσαντες της τραγωδίας, είχαν μια πληγή ανοιχτή αναμένοντας απαντήσεις στα ερωτήματά τους. Πρόκειται για μια ενοχλητική και συγχρόνως οδυνηρή εμπειρία. Έπειτα από την έρευνα που κάναμε στα αρχεία της εποχής και την ανάλυση που ακολούθησε, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η τραγωδία δεν έπρεπε να έχει πλήξει τη χώρα. Μπορούσε να αποφευχθεί. Υπήρξε ξεκάθαρη επιχειρησιακή αποτυχία και το χειρότερο είναι ότι μετά την τραγωδία, κάποιοι προσπάθησαν να ρίξουν την ευθύνη στους οπαδούς. Η επιτροπή μας παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας χωρίς να γνωρίζει που αυτή θα καταλήξει, αλλά έχοντας την ελπίδα ότι θα προσφέρει στις οικογένειες που υπέφεραν και υποφέρουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι συνέβη εκείνη τη μέρα στο Σέφιλντ και τι ακολούθησε. Αυτή η ξεκάθαρη εικόνα, αυτή η γνώση, σε συνδυασμό με την πραγματική αλήθεια και τη δικαιοσύνη, μπορούν να βοηθήσουν τους συγγενείς των θυμάτων να τιμήσουν τους 96 αδικοχαμένους όπως τους αρμόζει».

Ανακοίνωση με αφορμή τις εξελίξεις εξέδωσε και η Λίβερπουλ. Σε αυτή αναφέρεται: «Έπειτα από 23 επίπονα χρόνια, οι οπαδοί μας απαλλάχθηκαν για όλα όσα τους κατηγόρησαν. Σήμερα, ο κόσμος γνωρίζει αυτό που εμείς ξέραμε. Οι οπαδοί της Λίβερπουλ ήταν αθώοι εκείνη την τραγική μέρα. Υπήρξε κατακριτέα και επιζήμια διαστρέβλωση της αλήθειας».

Ενδεικτικά τα σημαντικότερα συμπεράσματα της έκθεσης:

- Διαπιστώθηκε προσπάθεια συγκάλυψης των λαθών της αστυνομίας

- Οι οπαδοί της Λίβερπουλ, όχι μόνο δεν ευθύνονται, αλλά δεν είχαν κάποια συμμετοχή σε γεγονότα που οδήγησαν στην τραγωδία

- 164 καταθέσεις αστυνομικών παραποιήθηκαν, ενώ από 116 άλλες αφαιρέθηκαν τα αρνητικά σχόλια για την ηγεσία της αστυνομίας, σε μια προσπάθεια η ευθύνη για την τραγωδία να βαρύνει τους οπαδούς.

- 41 από τα 96 θύματα θα μπορούσαν να είχαν σωθεί μετά τις 15:15, ώρα που ο ιατροδικαστής όρισε σαν την ώρα θανάτου τους

- Δεν προκύπτει καμία προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει πληροφορίες.

- Η υπηρεσία άμεσης βοήθειας απέτυχε να εφαρμόσει πλήρως το πλάνο της

- Ένα πρακτορείο ειδήσεων του Σέφιλντ και ένας βουλευτής φαίνεται πως ήταν η πηγή της αρνητικής κάλυψης από τα ΜΜΕ (συμπεριλαμβανομένης και της SUN) σχετικά με τους οπαδούς της Λίβερπουλ. Οι πληροφορίες τους είχαν προέλθει από την αστυνομία του Νοτίου Γιόρκσαϊρ

- Η ανεξάρτητη επιτροπή διαπίστωσε ότι η Αστυνομία συνεδρίασε στις 19 Απριλίου 1989, την ημέρα που δημοσιεύτηκε στη Sun το προκλητικό άρθρο. Εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι «το να μπει η δική τους εκδοχή για την τραγωδία στον Τύπο και τα μέσα ενημέρωσης» ήταν προτεραιότητά του.

- Για πρώτη φορά επιβεβαιώνεται πως η αστυνομία έκανε ελέγχους σχετικά με τα θύματα, σε μια προσπάθεια να αμαυρώσει τη φήμη τους.

- Οι κίνδυνοι ήταν σαφείς και η τραγωδία θα μπορούσε να προβλεφθεί καθώς στο ίδιο γήπεδο είχαν συμβεί ατυχήματα το 1981, το 1987 και το 1988

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως μετά την ομιλία του Ντέιβιντ Κάμερον, ακολούθησε στο Λίβερπουλ η συνέντευξη Τύπου της ανεξάρτητης επιτροπής που πραγματοποίησε την έρευνα για τα τραγικά γεγονότα του Χίλσμπορο. Όπως δήλωσε μέλος της, πιθανολογείται πως 41 άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν γλιτώσει τον θάνατο, αν είχαν γίνει οι κατάλληλες ενέργειες.

Πηγή: onsports.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com/

Επίσημα στη Football League ο Ηρακλής!



Στη Football League θα αγωνίζονται τη νέα αγωνιστική περίοδο ο Ολυμπιακός Βόλου, η Καβάλα και ο Ηρακλής καθώς το ΔΣ της λίγκας θα εκτελέσει την απόφαση της ΕΠΟ.

Στο νέο πρωτάθλημα θα συμμετάσχουν 21 ομάδες, που σημαίνει πως κάθε αγωνιστική μία θα έχει ρεπό, και στο τέλος της σεζόν θα ανέλθουν στην Super League τέσσερις ομάδες.

Αυτό βέβαια ίσως αλλάξει και τα δεδομένα στην πρώτη κατηγορία, αναφορικά με τις ομάδες που θα υποβιβαστούν αλλά και τη σύνθεση της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Μάλιστα την ερχόμενη Παρασκευή το διοικητικό συμβούλιο της Super League αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς το συγκεκριμένο θέμα, μιας και το πρώτο θέμα είναι η τα δεδομένα της αναδιάρθρωσης.

Όπως και να χει η φετινή σεζόν στη Football League θα κάνει σέντρα στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ η κλήρωση του πρωταθλήματος θα γίνει στις 18 Σεπτεμβρίου.

Βέβαια όπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση το ΔΣ όλα αυτά θα γίνουν με την προϋπόθεση πως «θα επιλυθούν-διευθετηθούν τα αγωνιστικά και οικονομικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι ΠΑΕ και τα ΤΑΠ της Β΄ και Γ΄ Εθνικής κατηγορίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Football League:

« Σε εκτέλεση της από 12/09/2012 απόφασης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Football League ΟΠΑΠ-Football League 2 ΟΠΑΠ ενέταξε τις ομάδες ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ, ΚΑΒΑΛΑ και ΗΡΑΚΛΗ στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής κατηγορίας, τροποποιώντας την Προκήρυξη Πρωταθλήματος της αγωνιστικής περιόδου 2012-2013, εις τρόπον ώστε το πρωτάθλημα να διεξαχθεί με 21 ομάδες και στο τέλος του πρωταθλήματος να προβιβασθούν στη Super League τέσσερις (4) ΠΑΕ.

Η κλήρωση του πρωταθλήματος αναβάλλεται για τις 18/09/2012. Η έναρξη του πρωταθλήματος μετατίθεται για τις 30/09/2012, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιλυθούν-διευθετηθούν τα αγωνιστικά και οικονομικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι ΠΑΕ και τα ΤΑΠ της Β' και Γ' Εθνικής κατηγορίας.

Το Δ.Σ. καταδικάζει την ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ, θεωρώντας την απαράδεκτη, ιδίως ως προς τη μομφή που απέδωσε στον Πρόεδρο της Football League κ. Σ. Καλογιάννη, τον οποίο περιβάλλουμε με απόλυτη εμπιστοσύνη, τόσο ως πρόεδρο της Football League αλλά και ως άνθρωπο ».
Πηγή: sentragoal.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com/

Αποτελέσματα προκριματικών Μουντιάλ



Τη δεύτερη νίκη σε ισάριθμα ματς πραγματοποίησε  η Ελλάδα απέναντι στην ακίνδυνη Λιθουανία με 2-0. Τα γκολ σημείωσαν ο Νίνης και ο Μήτρογλου. Η Κύπρος έφτασε στην πρώτη νίκη με τον Νίκο Νόμπλια στον πάγκο χάρη σε γκολ του Μακρίδη στο 57.
Η Ισπανία δυσκολεύτηκε αλλά επικράτησε με 1-0  της Γεωργίας με γκολ του Σολδάδο στο 86'. Γκέλα για την Αγγλία που έμεινε στο 1-1 με την Ουκρανία. Εύκολες νίκες για Ολλανδία, Πορτογαλία, Γερμανία και Ρωσία.

Αναλυτικά:


Κύπρος - Ισλανδία 1-0 (57' Μακρίδης)

Ισραήλ - Ρωσία 0-4 (7' και 64' Κερζακόβ, 19' Κοκόριν, 77' Φαϊζούλιν)

Γεωργία - Ισπανία 0-1 (86' Σολδάδο)

Ρουμανία - Ανδόρα 4-0 (29' Τόρζε, 44' Λάζαρ, 91' Γκάμαν, 93' Μάξιμ)

Βοσνία-Ερζεγοβίνη - Λετονία 4-1 (12' πέν. και 54' Μισίμοβιτς, 44' Πιάνιτς, 92' Ντζέκο / 5' Γκορκς)

Νορβηγία - Σλοβενία 2-1 (26' Χένρικσεν, 94' πέν. Γιόν Άρνε Ρίισε / 17' Σούλερ)

Βουλγαρία - Αρμενία 1-0 (43' Μιλάνοφ)

Τουρκία - Εσθονία 3-0 (44' Εμρέ Μπελόζογλου, 60' Ουμούτ Μπουλούτ, 75' Σελτσούκ Ινάν)

Σλοβακία - Λίχτενσταϊν 2-0 (36' Σαπάρα, 78' Γιακούμπκο)

Αυστρία - Γερμανία 1-2 (57' Γιουνούζοβιτς / 44' Ρόις, 52' πέν. Μεσούτ Εζίλ)

Σουηδία - Καζαχστάν 2-0 (37' Ράσμους Ελμ, 94' Μάρκους Μπεργκ)

Ελβετία - Αλβανία 2-0 (23' Σατσίρι, 68' πέν. Γκιοκχάν Ινλέρ)

Σαν Μαρίνο - Μαυροβούνιο 0-6 (24' Τζούντοβιτς, 26' και 51' Μπετσίρα, 69' Σβέροτιτς, 79' και 82' Ντελίμπασιτς)

Σερβία - Ουαλία 6-1 (16' Κολάροβ, 24' Τόσιτς, 39' Ντούρισιτς, 55' Τάντιτς, 80' Ιβάνοβιτς, 90' Σουλεϊμάνι / 31' Μπέιλ)

Ουγγαρία - Ολλανδία 1-4 (7' πέν. Ντζούντζακ / 3' και 53' Λενς, 19' Μάρτινς-Ίντι, 74' Χούντελααρ)

Ελλάδα - Λιθουανία 2-0 (56' Νίνης, 72' Μήτρογλου)

Πολωνία - Μολδαβία 2-0 (33' πέν. Μπλαστσικόβσκι, 81' Βαβζίνιακ)

Βέλγιο - Κροατία 1-1 (45'+2 Γκιγιόμ Ζιλέ / 6' Πέρισιτς)

Β.Ιρλανδία - Λουξεμβούργο 1-1 (14' Σιλς / 87' Ντανιέλ ντα Μότα)

Ιταλία - Μάλτα 2-0 (6' Ντέστρο, 92' Πελούζο)

Γαλλία - Λευκορωσία 3-1 (50' Ετιέν Καπού, 69' Ζαλέ, 80' Ριμπερί / 72' Πουτσίλα)

Αγγλία - Ουκρανία 1-1 (87' πέν. Λάμπαρντ / 39' Κονοπλιάνκα)

Σκωτία - Σκόπια 1-1 (43' Κένι Μίλερ / 10' Τρίτσκοβσκι)

Πορτογαλία - Αζερμπαϊτζάν 3-0 (63' Σιλβέστρε Βαρέλα, 84' Έλντερ Ποστίγκα, 88' Μπρούνο Άλβες)

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com/

Εθνική Ελλάδος: Εύκολη νίκη με σούπερ Νίνη!



Το «2 στα 2» έκανε η Εθνική μας ομάδα επικρατώντας άνετα με 2-0 της Λιθουανίας στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» με σκόρερ τους Νίνη και Μήτρογλου.

Ο Φερνάντο Σάντος παρέταξε την ομάδα με μία αλλαγή σε σχέση με το ματς με τους Λεττονούς, χρησιμοποιώντας τον Νίνη αντί του Μήτρογλου.

Έτσι, μπροστά από τον Καρνέζη, στο 4-4-1-1 του Πορτογάλου ήταν οι Τοροσίδης δεξιά, ο Σπυρόπουλος αριστερά και κεντρικό δίδυμο ο Κυριάκος Παπαδόπουλος με τον Παπασταθόπουλο. Στη μεσαία γραμμή αγωνίστηκαν ο Κατσουράνης με τον Τζιώλη στον άξονα και ο Μανιάτης με τον Φορτούνη στις πτέρυγες. Ο Νίνης λειτουργούσε ως επιτελικός χαφ πίσω από τον προωθημένο Γκέκα.

Το πρώτο ημίχρονο πέρασε ανεκμετάλλευτο για την Ελλάδα, η οποία είχε 68% κατοχή,όμως ήταν ανούσια ανά διαστήματα. Ωστόσο έφτασε κοντά στο γκολ παρά το μέτριο πρώτο ημίχρονο σε μερικές περιπτώσεις. Ο Φάνης Γκέκας ήταν σε κακή μέρα και αστόχησε σε δύο προσπάθειες με κεφαλιά (5', 23'). Στο 27' ο Νίνης έφτασε μια ανάσα από το γκολ όταν εκτέλεσε φάουλ λίγο έξω από την περιοχή, το οποίο απέκρουσε εντυπωσιακά ο Καρτσεμάρσκας. Στη συνέχεια επειδή δεν μπορούσαν οι παίκτες να βρουν χώρους αρκέστηκαν σε μακρινά σουτ με Μανιάτη και Κατσουράνη (33',45'). Στο 41' ο Φορτούνης απείλησε εκ νέου με μακρινό σουτ, όμως βρήκε σε ετοιμότητα τον Λιθουανό τερματοφύλακα.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Φερνάντο Σάντος αντικατέστησε τον τραυματία Μανιάτη και πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τον Μήτρογλου. Η είσοδος του νεαρού φορ και η αλλαγή συστήματος σε 4-4-2 με τη μετατόπιση του Νίνη δεξιά βελτίωσε την εικόνα της Εθνικής.

Στο 48' έπειτα από σέντρα του Τοροσίδη ο νεοεισελθόντας Μήτρογλου έπιασε την σκαστή κεφαλιά, όμως και πάλι απέκρουσε ο Καρτσεμάρσκας. Στο 55' ο Σπυρόπουλος σέντραρε για τον Μήτρογλου ο οποίος αυτή τη φορά νικήθηκε από το δοκάρι σε νέα κεφαλιά! Η φάση όμως συνεχίστηκε και ο Νίνης με εξαιρετική κίνηση πέρασε τον αντίπαλό του και άνοιξε το σκορ με διαγώνιο δεξί σουτ.

Στη συνέχεια το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πίεζε και για δεύτερο γκολ το οποίο τελικά ήρθε με την πολύ όμορφη συνεργασία Νίνη-Μήτρογλου σε μια φάση που έκρυψαν τη μπάλα με τελικό αποδέκτη τον φορ του Ολυμπιακού ο οποίος πλάσαρε ιδανικά και αξιοποίησε την ασίστ του Νίνη. Μέχρι το τέλος του παιχνιδιού οι διεθνείς, αφού γνώρισαν την αποθέωση από 15.000 φιλάθλους κράτησαν με άνεση το 2-0 και πήραν το δεύτερο τρίποντο ενόψει Μουντιάλ.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com/